Het gevaar van social media is dat het tijdrovend en verslavend is. Social media zorgt ervoor dat er minder tijd is voor andere dingen. Jongeren lijden aan Social Media Stress. Dat betekent dat jongeren door social media in de greep gehouden worden. Social media kunnen we vergelijken met een religie. Google en Facebook zijn een religie: een kerk waarbij iedereen staat ingeschreven, een kerk die alles van ons weet en waarbij we ons hart kunnen uitstorten. Maar de social media vormt ook een kerk die ons aan het lijntje houdt.
Steeds vaker zijn er mensen met een socialmediaverslaving te zien bij de kliniek. Zij komen niet meer toe aan werk of studie, hebben slaaptekort en hebben geen sociaal leven meer in de echte wereld. ‘Een minderheid van de mensen verliest zich in sociale media’, zegt Gert-Jan Meerkerk. Hij werkt bij het onderzoeksbureau IVO. Deze verslaving kan vergeleken worden met gokken. Bij gokverslaving is er ook minderheid die zich verliest in het gokken. Social media heeft de macht om ervoor te zorgen dat mensen op social media blijven zitten. Iedere keer als er een ping te horen is, kijken mensen op social media wat de reden van die ping is. Dit heeft als gevolg dat mensen automatisch blijven hangen op social media.
Opdrachten:
1 Wat voor type overgangszin herken je in de eerste zin? aankondigende overgangszin
2 Wat voor functie hebben deze twee alinea’s binnen de tekst? er worden nadelen beschreven.
3 Welk stukje heeft niet echt een academische schrijfstijl? Noteer het eerste en het laatste woord. Google en Facebook ... lijntje houdt.
4 Wat vind je van de van de illustration in de eerste alinea? matig: dit is een verkeerde vergelijking: de kerk houdt je niet aan het lijntje en ook staat niet iedereen bij een kerk ingeschreven.
Maak jouw eigen website met JouwWeb